BT Construction - шаблон joomla Окна
Duvar Kağıdı

Duvar Kağıdı

By Super User
Nisan 25th, 2015
Gösterim: 15451

Duvar Kağıdı Özellikleri

Duvar Kağıdı ekonomik, pratik ve dayanıklıdır.

Duvar Kağıdı dayanıklılığı nedeniyle uzun yıllar değiştirilmeden duvarınızda kalabilir.

Duvar Kağıdının yırtılan kısmı kolayca tamir edilebilir.

Duvar Kağıdı kısa sürede uygulanabilir ve uygulamada mekanı kirletmez.

Duvar Kağıdı zengin renk, desen ve doku çeşitliliğiyle mekanlarınızda albeni ve farklılık yaratır.

Duvar Kağıdı koku yapmaz.

Belirli Duvar Kağıdı türleri - vinil - nemden etkilenmez.

Belirli Duvar Kağıdı türlerinin akustik ve ses emici özelliği vardır.

Duvar Kağıdı Çeşitleri:

Duvar kağıdı çeşitlerini anlamak için duvar kağıdını oluşturan alt ve üst katmanları açısından incelemeliyiz.

Alt katman malzemesi kağıt, nonwoven (elyaf), fabric-backed (osnaburg)

Üst katman ise kağıt, nonwoven (elyaf), vinil, tekstil (kumaş) olabilir.

VİNİL Duvar Kağıdı:

Silinebilirliği ve dayanıklılığı özelliğinden dolayı yaygın kullanılan türdür. Üst yüzeyi PVC ile kaplı olduğundan dokulu bir yapıya sahiptir. Solid,Expanded (blown) vinil tipleri vardır. Arka katmanı kağıt, nonwoven, osnaburg olabilir. 3 boyutlu görünüm kazandırmak mümkündür. (örnek: AG Dekorasyon'un Sienna, Decadence duvar kağıdı koleksiyonları)

Fabric-backed (osnaburg) vinil duvar kaplamaları 'commercial wallcovering' sınıflandırması içinde değerlendirilir. Vinil ve osnaburg malzemelerinin içeriğinden ve yanmaya karşı direncinden dolayı yüksek trafik alan özellikle otel lobi alanları, hastaneler, bina girişleri gibi ortamlarda kullanılır. İsteğe bağlı olarak anti-bakteriyel özellik de kazandırılılabilir. de bu duvar kağıdı türünün seçiminde uygun bakım yapıldığında uzun süreli kullanımı mümkündür. Enleri ortalama 137 cm olduğundan uygulamanın daha kısa sürede yapılmasına olanak verir. Rulo boyu ortalama 30 metredir. Uluslararası yangın, dayanıklılık, mikrop barındırmama standardlarına uygun türleri vardır.

KAĞIT Esaslı Duvar Kağıdı:

Alt ve Üst katmanın da kağıt olduğu türdür. Üzeri Vinil kaplı olmadığından az nemli bezle silinmesi önerilir. Bebek ve çocuk odalarında genelde kullanılır.

NONWOVEN (elyaf) Duvar Kağıdı:

Günümüzdeki duvar kağıdı teknolojilerine baktığımızda özellikle Avrupa ülkelerinde nonwoven duvar kağıtları çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde bilinçli tüketiciler vinil yerine alt ve üst katmanı nonwoven (elyaf) duvar kağıdı tercih etmektedirler. Yapıştırıcı duvara sürüldüğünden duvar kağıdı uygulaması ortamın son derece temiz kalmasına olanak verdiği gibi nonwoven malzeme özelliği gereği duvardan özenle sökülmesi durumunda aynı duvar kağıdı farklı bir mekanda da kullanılabilme olanağı sunar.

TEKSTİL Duvar Kaplamaları

İçeriği keten, pamuk, ipek, sentetik lifler (viskoz,akrilik, polyester) ya da bunların kombinasyonları olan üst katmana sahiptir. Alt katman ise genelde nonwoven (elyaf) nadiren kağıt olabilmektedir. Uygulama tekniği oldukça zor olup itinalı kullanımı gerekli kılar. Maliyetleri diğer kağıtlara göre oldukça yüksektir.

DOĞAL Duvar Kaplamaları

Hasır, mantar, kağıt lifleri, mika, taş ve porselen gibi doğal malzemelerin özel üretim teknikleri uygulanarak sıkıştırılmasından elde edilir. Uygulaması ve temizliği oldukça zordur. Bu duvar kaplamaları ek yerlerini belli edebilir.

Duvar Kağıdı Uygulaması:

 

A- Ön Bilgi: Duvar kağıdı uygulanacak yüzeyde delik ve çatlakların olmadığından emin olunmalıdır. Duvar kağıtlarının yapılacağı mekanda duvarlara ve tavana ait tadilat işlemlerinin ve ayrıca tavan boyası, yağlı boya ve kartonpiyer uygulamalarının bitirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Masif parke uygulaması öncelikle yapılmalıdır. Laminat / lamine parkeduvar döşenmesi duvar kağıdından sonra yapılabilir. Mekandaki elektrik priz / anahtarları iç aksamlarının takıldığından emin olunmalıdır. Süpürgeliklerin duvar kağıdı uygulamasından sonra yapılması önerilir.

 

B-  Uygulama Öncesi Ön Hazırlık:

 

Uygulanacak ruloların Lot numaralarının AYNI ve hasarsız olduğundan emin olunuz.

Üst katman ise kağıt, nonwoven (elyaf), vinil, tekstil (kumaş) olabilir.

Ruloyu belirlediğiniz uzunluklarda keserken, ruloyu bir yönde açıp bu kesilen parçaların hangi tarafının üst olduğundan emin olunuz.

Yüzeydeki eski duvar kağıdını sökünüz.

Yüzey kuru, temiz ve sağlam olmalıdır.

Duvarda nem olmamalıdır.

Yüzeydeki kirlilikler temizlenmeli ve yüzeyin düzgünleştirilmesi için hafif olarak zımparalanmalıdır. Duvar yüzeyindeki çatlaklar varsa bunlar alçı sıva veya saten alçı ile kaplanmalı ve duvarın tüm yüzeyine saten alçı macun çekilip zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.

Duvar kağıdının uygulanacağı yüzey ALÇIPAN ise;Alçıpan yüzeylerde birleşim yerlerinin (derzlerinin) düzgün yapıldığından emin olunuz. Derz macunu çekilmiş ve zımparalanmış alçıpan yüzeyine saten alçı macun sürülmelidir. Kuruduktan sonra zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.

 

Duvar kağıdının uygulanacağı yüzey ÇİMENTO VEYA ALÇI SIVA ise; Yüzeydeki kirlilikler temizlenmeli ve yüzeyin düzgünleştirilmesi için saten alçı macun çekilip pürüzleri yok etmek için zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.

 

C-  Duvar Kağıdı Rulolarının Hazırlanması:

 

Öncelikle sadece 1 rulo orijinal ambalajından açılır ve ürünün kontrolü yapılır. Rulo etiketinin saklanmasını öneririz. Tavandaki olası yamukluğu da düşünerek duvar yüksekliğini ölçünüz. Uygulamada kolaylık sağlaması için duvar yüksekliğinizden ortalama 10 cm. fazla olacak şekilde rulonuzdan ilk boyu kesiniz. İkinci boy kağıdı kesmeden önce birinci boy kağıtla desenlerin uyumuna dikkat ederek desenleri -rulo etiketindeki repeat (desen tekrarı) değerine bakarak - yan yana getirecek şekilde ayarlayınız ve 10 cm fazla pay bırakıp kesiniz. Bundan sonraki boyları da aynı yönetimle kesebilirsiniz. Duvar kağıdı uygulaması mutlaka ışık alan duvar yüzeyinden başlanmalıdır. Yapıştırıcının uygulanması konusunda 'Yapıştıcının Uygulanması' kısmını okuyunuz. Duvar kağıdının kenarlarının üst üste gelmeyecek ve aralık kalmayacak şekilde yapıştırılmasına dikkat ediniz. Alt ve üstteki fazlalıkları bir maket bıçağı ile kesiniz. Duvar yüzeyini hafifçe ıslatılmış temiz bir bez ile temizleyiniz. Duvar kağıdı silinebilme özelliklerine göre bu işlem özenle yapılmalıdır. İlk iki boyun uygulanmasından sonra ortalama bir saat kadar uygulamada sorun olmadığından emin olmak için bekleyiniz. Sorun yok ise diğer boyların ve ruloların uygulanmasına belirtildiği gibi devam ediniz.

D-  Yapıştıcının Uygulanması:

 

Duvar kağıdının alt yüzeyi kağıt ise rulonun kağıt zeminine yapıştırıcı sürülmelidir. Duvar kağıdının alt yüzeyi nonwoven (elyaf) ise yapıştırıcı mutlaka duvara sürülmelidir.

Metylan toz yapıştırıcı genelde kullanılan yapıştırıcı türüdür. Yapıştırıcı üreticisinin önerdiği oranda toz metylan temiz su ile eriyene kadar karıştırılır. Kalın ve ağır olan duvar kağıtlarında hazırlanan bu karışıma ortalama % 20 oranında ovalit olarak bilinen sıvı duvar kağıdı yapıştırıcısı eklenebilir. Not: Duvar Kağıdı yapıştırıcısı konusunda AG DEKORASYON'a danışabilirsiniz.

Kesilen boyların arka yüzeyine ve özellikle kenarlarına yapıştırıcıyı yeterli ve eşit miktarda sürdüğünüzden emin olunuz ve duvar kağıdının yumuşamasını ortalama 10 dakika bekleyiniz. Bu boylar, yapıştırıcı uygulandıktan itibaren eşit sürede bekletilerek duvara uygulanması gereklidir. Tüm kağıtları kesip, yapıştırıcıyı hepsine sürüp bekletmeyiniz.

Duvar kağıdını duvara yapıştırırken kağıdın yüzeyi kavraması ve hava boşluğunun olmaması için

kullandığınız alet (mala) duvar kağıdına zarar vermeyecek yumuşaklıktaki seçilmelidir.

aletinizle duvar kağıdı yüzeyine uygulama yaparken sürekli yukarıdan aşağıya doğru ve kağıdın ortasından yanlarına doğru kağıdın yapışmasını ve kağıdın altındaki hava kabarcıklarının oluşmamasını sağlayınız.

uygulama boyunca ve sonrasındaki 1 günlük kuruma sürecinde duvar kağıdı uygulamasının yapıldığı ortamın havasının sıcak veya çok kuru olmamasına, camlar, klimalar ve kaloriflerin kapalı tutulmasına ayrıca doğrudan güneş ışığı almamasına özen gösterilmelidir.

E-  Ne Kadar Duvar Kağıdı Gereklidir?

 

Öncelikle duvar yüksekliğini ve odanın çevresini tüm kapılar ve pencereler hariç tutarak ölçünüz. Bir rulonun kaç metre uzunluğunda duvarı kaplayacağını bulalım: Duvar Kağıdı Rulosu en: 53 cm (0.53 metre) ; boy: 10 metredir. Ortalama duvar yüksekliği: 270 cm varsayalım.

1.) Bu durumda 1 rulodan kaç boy alınabileceğini bulmak için:rulo boyu / duvar boyu = 10 metre / 2.7 metre = 3.5 BOY (yani desen tekrarını da düşündüğümüzde 1 rulodan maximum 3 BOY alabileceğiz.)

2.) Duvarınızın tamamını kaç boy ile kaplayacağınızı bulalım.Duvar uzunluğunuzun 7 metre olduğunu varsayalım. Duvar uzunluğu / rulo eni = 7 / 0.53 = 13.2 BOY. Bu değeri tam sayıya yuvarlayınız. Tüm duvarınızı kaplamak için 14 BOY gereklidir.

3.) Toplam gereken rulo sayısını bulalım. Toplam gereken rulo sayısı = gereken toplam BOY sayısı / bir rulodan alınan BOY sayısı = 14 / 3 = 4.7 RULO Bu değeri tam sayıya yuvarlayınız. Sonuçta 5 RULO gereklidir.

Ruloların kesiminden kalan duvar kağıdı parçaları pencerelerin alt ve üstünü ayrıca kapı üstünü kaplamak amacıyla kullanılabilecektir..